Makroflexman

Je polovina dubna. První schůzka je krátká. „Takhle ne, pánové“ pokládá před nás klient vizuál vytvořený kdesi v Pobaltí, „očekávám něco originálnějšího.“ Nejsme překvapeni, zadání je vždy stejné - jak jinak, než být originální. Tentokrát na téma MAKROFLEX – TESTED IN EXTREMES. Nezbývá, než zbystřit a pozorně se začít dívat kolem sebe, protože inspirace je všude.

Stačí krátké zastavení na červenou, pohled na vedle stojící tramvaj s reklamou na premiéru filmu Spiderman, a nápad je na světě. Rychle pořízená fotka telefonem - to je ono! Řemeslník se schopnostmi pavoučího muže, který se nebojí výšek a nic pro něj není nemožné. Tedy žádný strýc s panděrem ale kaskadér! Výtvarník Bohuslav Fencl črtá první skici. Druhá schůzka s klientem je stejně krátká jako první a její závěr zní: „To se mi líbí, rozpracujte to a dejte dohromady rozpočet.“

Schůzka číslo, tři čtyři, pět a můžeme to spustit. Na casting kupodivu moc frajerů nedorazilo. Nevadí. Pozornost soustředíme na postavu, svalnaté ruce a to, zda ochranná přilba na hlavě modela nepůsobí jako módní doplněk. Stává se téměř zázrak, hned v prvním kole si mezi čtrnácti uchazeči klient vybírá svého favorita.

Paralelně s castingem se při dalších schůzkách řeší rekvizity, vybírají vhodné montérky a dolaďuje hromada dalších detailů. Mezi schůzkami křižuji republikou od západu na východ, od vodní nádrže Flaje po Šance. Najít vhodné  lokace a především přehradu, to jsou stovky kilometrů a hodin strávených v autě. A v okamžiku jejího schválení tam vyrazit znovu ve správnou denní dobu aby světlo dopadalo pod správným úhlem a v požadované intenzitě.

V září konečně pronajímám v Hostivaři velký filmový ateliér a pouštím se do focení toho hlavního motivu, tedy Spiderman, tedy vlastně Makroflexman! Perspektiva a světlo musí pasovat tak, aby retušér Michal Fiala alias Finito měl s montážemi co nejméně práce a výsledek působil věrohodně. Náš Makroflexman tedy šplhá místo po hrázi přehrady po velkých deskách, skutečném písmenu X a stojí na kolejnicích ležících na podlaze. Žádný pád z výšky mu nehrozí. 

Finito posílá hrubé montáže a následuje první reakce klienta: „The dramatic atmoshere is ok, but the socialist baroque architecture is boring. This needs no extreme - we need really some more high tech pisture, booming architecture, something like 100 constructions on one picture in todays Dubai.“ Návrh na krátký výlet do Dubaje mi neprochází. Vydávám se proto do Bratislavy, kde je jeřábů vidět mnohem více než v Praze. V dalším kole už je klient spokojený.

Hotovo, odevzdáno! Po pěti měsících mohu vystavit konečnou fakturu. Výsledkem jsou čtyři billboardy a další P.O.S materiály s užitím pro střední a východní Evropu plus Kazachstán. Z hlediska práv za užití přímo Megakšeft! A k tomu jako bonus přilba zavěšená na památku v ateliéru…

 

Fotogalerie